måndag 21 november 2011

1. Inledning


Inledning

Jag kanske ska börja med att beskriva det som här kallas för forum. Vad det egentligen är, eller åtminstone den definition som kommer att användas. Tittar man i Svenska Akademiens Ord Lista – SAOL, finner man en beskrivning som inte är så dum: Berörig Domstol; Plats för debatt eller framförande av idéer. Domstolsdefinitionen kan vi lämna därhän för det har väldigt lite att göra med den typen av internetforum det här kommer att behandla. Däremot är Plats för debatt eller plats för framförande av idéer mycket lämpligt att använda som bas för det är precis vad det handlar om.

De är vanligen specialiserade på ett specifikt område även om detta inte nödvändigtvis behöver vara fallet. Vanligen är de också internt uppdelade eller nedbrutna i mindre ämnen som alla har med huvudämnet att göra. Ett inlägg i dessa mindre beståndsdelar, som sedan åtföljs av ett antal svar, kallas för tråd och de som bevakar och ser till att allt sker i enlighet med reglerna kallas moderatorer. Ovanför deras huvuden sitter administratörerna som egentligen inte har så mycket med forumets dagliga skötsel att göra utan mer kan sägas ta strategiska utvecklingsbeslut. Det är administratörerna som skapar regelverket till exempel.

För ett regelverk har nästan alla forum även om det ibland är mycket enkelt uttryckt. Ibland är det dock mer avancerade definitioner av vad man får eller snarare inte får göra. Självklart begränsas man av lagen och det som i lag är förbjudet är självklart också förbjudet på forumen, men diverse tillägg kan göras. Enkelt uttryck kan man säga att det gäller att visa respekt för sina medmedlemmar men eftersom man inte kan överskatta människans fallenhet för att missförstå, så det är nog säkrast att man är tydlig.

Brott mot regelverket bestraffas vanligen med varningar och om inte detta hjälper, med olika former av bannlysningar. De kan vara antingen tidsbegränsade eller permanenta beroende på regelbrottets art och naturligtvis också på den som utdömer straffet, vanligen en administratör. I stort är det alltså ingen större skillnad på ett typiskt internetforum och samhället i stort. Principen är samma typ av hierarki även om det väldigt sällan är en demokratisk plats att vistas på. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar