onsdag 23 november 2011

3. Karriär


Karriär

När jag började med forum, eller forumliknande aktiviteter vad det som sagt under former som inte kan liknas vid dagens moderna forum. Jag var inte med på BBS tiden, men har en gedigen bakgrund på usenet. Vikten av att hålla sig väl med de som styr och ställer är uppenbar och med hjälp av konsten att uttrycka sig kan man faktiskt påverka en hel del även om man formellt inte har någon makt. Det är väl lite grand debattören i en som talar kanske.

Använder man samma användarnamn på flera ställen och utmärker sig på något sätt, positivt eller negativt, kommer man förstås att uppmärksammas. Det är inte ovanligt att samma användare ställer till liknande problem på flera olika forum till exempel. Det är heller inte ovanligt att det är samma styrka som ansvarar för moderationen på ett flertal ställen, och i synnerhet om dessa ställen behandlar närstående ämnen, i mitt fall framförallt film och musik. Utmärker man sig som en pålitlig moderator på det ena forumet är chansen stor att man kan få samma tjänst någon annanstans. Man tilldelas alltså makt!

Men makt är ett tveeggat svärd. Med makt kommer ansvar och man förväntas hålla ordning och reda. Det innebär också att man kommer att få handskas med de största dumskallarna och att man inte kommer att bli speciellt omtyckt av några eftersom man faktiskt tvingas ta ett och annat obekvämt beslut ibland. Man kan väl likna det vid en chefsposition som måste tala om för sina anställda att de har brutit mot säkerhets- eller sekretessrutinerna och på grund av dessa själv inte längre är välkommen tillbaka på arbetsplatsen.

För ett tag sedan stötte jag på ett nytt forum som hade tjugotalet användare ungefär. Gemensamt för alla de här individerna var att de var missnöjda med hur de hade blivit behandlade på andra ställen och då speciellt en plats som just varit väldigt turbulent, och i synnerhet eftersom jag hade varit inblandad i ett ganska obekvämt beslut. De jämrade sig över hur illa allting var och drog sig inte för att spy galla över mig personligen. Det hör till saken att jag aldrig haft med de flesta av dem att göra men tydligen hade de bestämt sig för att jag var synonym med den stora Satan!

En viss humor kan jag få ut av detta. Den enda administratören, för med ett tjugotal användare behövs verkligen inte mer, menade att han ville ha en schysst stämning på forumet och det är väl en bra idé. Men frågan är om man får det genom att tillåta folk att snacka skit om andra. Det är ett mycket märkligt resonemang enligt min mening. Man gnäller på att ens åsikter inte uppmärksammas med tillbördlig respekt på andra ställen men om någon går in i detta gnälleri med en annorlunda uppfattning eller att det finns risk för att det kommer till en sådan medlem motas denna genast bort med ovansagda argument – man vill ha en schysst stämning. Att gnälla på att man inte får ha sin åsikt på andra forum och sedan vägra andra samma rätt på det egna stället är väl den värsta formen av dubbelmoral och snobberi som finns? Men det finns mycket märkligt folk här i världen och vem är väl jag att hindra dem från att leva i en inskränkt värld full av förutfattade meningar och bitterhet.

Det är alltså ganska jobbigt att försöka hålla ordning och reda och man ska inte lura sig till att tro att det förekommer allt för mycket strategiska beslut bakom kulisserna, mellan admins och moderatorer. Det allra mesta är egna beslut efter eget huvud vid stundens ingivelse och sedan får man hoppas att de andra makthavarna backar upp ens beslut. Det är inte vanligt att det förekommer schismer i avdelningarna som enbart är till för admins/moderatorer, för det finns nästan alltid sådana avdelningar där man kan diskutera beslut som tagits och så vidare, men visst förekommer det att man inte alls drar åt samma håll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar