torsdag 24 november 2011

4. Typer av människor


Typer av människor

Några olika typer av människor kan man förvänta sig stöta på om man söker sig till forumen. För det första finns det enormt mörkertal bland de registrerade medlemmarna, för att registrera sig för att kunna läsa och skriva är ett måste på de allra flesta forum. Dessa användare kommer du aldrig att komma i kontakt med på annat sätt än att de kommer att läsa det du har skrivit. De kommer aldrig att svara dig på dina frågor och de kommer heller aldrig att ifrågasätta dig. Det är svårt att ha ett hum om hur stor del, procentuellt sett, som dessa användare utgör men att det handlar om en majoritet råder det inget som helst tvivel om. De gör som sagt inget väsen av sig och om de tröttnar försvinner de bara utan ett spår.

En annan typ av användare är den som hela tiden måste komma med lustiga kommentarer till allt och alla. Något egentligt intresse för diskussion eller ens till det ämne som avhandlas finns inte. Man kan kalla denna typ av användare för pajaser eller forumclowner och många gånger är de faktiskt uppskattade element som höjer upp stämningen när de verkliga debattörerna ilsknar till på allvar och tar till storsläggan. Dessa verkliga debattörer är den kategori som jag själv hör hemma i. Det är människor som tycker om själva diskussionen och förstår att det finns något att lära sig även i samtal som initialt verkar helt fruktlösa. Att resonera fram och tillbaka utan att från början inta någon ståndpunkt är det mest objektiva som kan hända på ett forum. Det är diskussion för diskussionens egen skull och det finns mycket inneboende ifrågasättande hos dessa användare. De kan ibland misstolkas för ordmärkare eller språkpoliser eller till och med rent av besserwissrar.

En mindre uppskattad grupp människor är de så kallade forumtrollen. Det är individer som bara är ute efter att förstöra, hetsa upp vanliga användare med sitt skitsnack och få sin vilja igenom. Lyssnar man inte på dem kommer det att göra allt som står i deras makt för att göra livet surt för andra, de som vill debattera. Denna typ av människor står längst ner på skalan tillsammans med spammarna! De har heller inget intresse av att utbyta information med någon annan utan enbart att göra reklam för produkter, abstrakta eller fysiska. Det kan vara allt från viagra till ett konkurrerande forum egentligen. Vanligen blir denna typ av användare inte särskilt långlivade då de nästan omedelbart bannlyses. Problemet är dock att det är enkelt att ska nya konton och vill man bara kan man hålla på i evighet med sina reklaminlägg, från olika konton då.

En variant på trollen är baktalarna – de som utåt sett inte gör mycket väsen av sig men som i det fördolda, via privata meddelanden eller alternativa forum, diskuterar eller helt enkelt kastar skit på medlemmar som de inte tycker om. De är alldeles för fega för en egen konfrontation och trivs bäst med att dölja sina verkliga åsikter för den stora massan och i synnerhet för dem som är offren för deras dolda hat. Dessa personer har oftast en mycket begränsad slutledningsförmåga och är mycket lättlurade. Att de styrs eller duperas av en så kallad ”ringleader” är inte ovanligt och de bryr sig sällan eller aldrig om att ta reda på fakta om hur saker och till egentligen ligger till innan de drar sina förhastade slutsatser. De litar oftast blint på sin ledare utan att ifrågasätta något som kommer från denne.

Någonstans emellan trollen och debattörerna hittar vi sedan megalomanierna och narcissisterna. Det är en grupp människor som tror sig veta bäst i alla situationer, de är de riktiga besserwissrarna till skillnad från debattörerna som bara vill vara korrekta. De lider av en verklighetsförvrängning som innebär att de tror sig vara ohyggligt uppskattade medan de i själva verket blir skrattade åt bakom sina ryggar. De tror sig vara en behjälplig och nödvändig hand till forumets moderatorer och administratörer, men ställer till mer oreda än någon annan i sin vilja att synas. De postar en massa inlägg för att belysa sin egen förträfflighet och är vilseledda nog att tro att deras kunskap faktiskt är unik och betydelsefull. En viss lyteskomik får man alltså räkna med om man ska ge sig in i forumlivet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar