fredag 25 november 2011

5. Moderatorer och admins


Moderatorer och admins

Moderatorer och admins är alltså det som mer eller mindre sköter om forumet, de skapar regler som medlemmarna ska följa och bevakar så att allt går rätt till. Vid behov går de in och styr upp diskussionerna. Det är viktigt att man i rollen som styrande är objektiv och inte låter sina beslut färgas av personliga känslor. Det är trots allt så att man inte kan tycka om alla och admins och moderatorer är inte mer än människor. Under min tid som makthavare på olika forum har jag sett alla typer av kollegor tror jag. Det finns dem som är hur seriösa som helst och verkligen går in för att skipa rättvisa och det finns dem som egentligen bara vill se sitt namn i rött, grönt eller blått. Man brukar ha en avvikande färg på sitt namn som admin/moderator.

Det finns tyvärr också dem som inte går att resonera med och som allt som oftast ställer sig på bråkstakarnas sida. Jag tror inte detta egentligen är ett medvetet val, det är helt enkelt så att man inte ”tycker att det är så farligt” eller resonerar som så att om en kan angripa så är det fritt fram för andra att göra samma sak. Detta är förstås ett bedrägligt resonemang som bara leder till osämja, jäv och nepotism. Man kan inte unna sig att vara kompis med folk om man ska hålla ordning och reda på saker och ting. Det är i så fall en oerhört svår balansgång!

Som jag tidigare har nämnt är det allt som oftast egna beslut som gäller, det är sällan man kommer överrens om en åtgärd. Detta beror förstås framförallt på att det finns en poäng med snabba beslut. Att komma överrens kan ta ganska lång tid, i synnerhet efter som inte alla makthavare alltid är inloggade samtidigt. Men det är inte bara det. En anledning är tyvärr också att det finns en hel del konflikträdsla där. Det är svårt att ta ett obekvämt beslut för man vet inte hur, varken medlemmarna, eller, kollegorna reagerar. Har man otur får man en konflikt med medlemmarna har man dubbelt så mycket otur får man sina kollegor emot sig. Det är inget perfekt system på något sätt och jag vet faktiskt inte om det går att kordinera bättre heller, men med erfarenheten i hand skulle jag gärna se en tydligare gemenskap av forumstyrningen.

Ett mardrömscenario är när konflikten, makthavare emellan, blir publik. Det finns inget som är sämre för moralen än interna bråk i ledningsgruppen. Detta får aldrig komma till medlemmarnas vetskap! Delvis kommer detta förstås att generera favoritism från medlemmarnas synvinkel, det vill säga att de tycker att vissa är bättre moderatorer än andra, vilket givetvis är sant (som naturligtvis beror på bristande interna regler och kommunikation – enhetlighet helt enkelt) men inte får bli uppenbart. Allt det här kanske känns självklart? Ja, det kan man ju tycka…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar