tisdag 29 november 2011

9. Att hålla sig till ämnet


Att hålla sig till ämnet
                                          
Gemensamt för samtliga forum i mitt medvetande är svårigheterna att hålla sig till det ämnet som från början faktiskt avsågs med den specifika tråden. Det finns allting någon känner att det är lämpligt att flika in lite humor eller något som vederbörande tycker lättar upp stämningen. Att detta gör att allt blir trams och flams är inget som tycks bekymra och det finns sällan eller aldrig några viktiga inlägg från den typen av individer överhuvudtaget på forumet. De är troll som njuter av att förstöra för andra som finner en mening med att diskutera, debattera och faktiskt lära sig någonting. För ska sanningen fram så finns det mycket att lära sig av forumdiskussioner. Det är inte bara planlösa samtal och även när frågorna som ställs från början känns meningslösa är det genom samtalen som man gör insikter om sådant man kan läsa mellan raderna.

Det finns ett stort svenskt forum vars trådar nästan alltid är kaosartade. Skriver någon det minsta lilla fel är det genast ett antal användare där och påpekar hur korkad trådstartaren är, eller att det minsann är postat i fel kategori. Medlemmar som alltså tar på sig uppgiften av moderator utan att för den delen vara bemyndigade med detta ansvar från forumledningen. Det handlar nog inte så mycket om narcissism som om att den genomsnittlige användaren helt enkelt inte begriper bättre. På samma forum kan man som svar på det mesta som har med relationer att göra läsa frågan ”Tar hon den i tvåan?” eller ”ta henne i tvåan”. Det säger väl kanske en del om hur långt forumet gått i sin ohanterlighet. Det finns inget sätt att få hyfs på diskussionerna och jag är verkligen inte en aktiv användare på detta forum, det är ingen plats för seriösa debatter som jag gillar, men kan vara ganska underhållande ibland.

Deltar man själv i debatten kan det vara enormt irriterande när det finns individer som vet om att de inte tillför något men ändå måste hålla låda. Det räcker med minsta lilla egentligen, framförallt om det finns flera som triggar varandra. Det blir lite grand som den där leken när man viskar något i kompisens öra, som sedan viskar i nästa kompis öra osv. Till slut har man kommit fram till något som inte alls påminner om vad man först avsåg. Det finns alltid folk som fokuserar på en del i argumentationen som inte är operativ. För det är naturligtvis så att det alltid slinker in något som det går att spåra ur med. Det är oerhört svårt, eller rent av omöjligt, att skriva så korrekt och exakt att det inte går att missförstå av någon. Dessutom skulle det innebära ett mycket krångligt, trist och stelt språk. Jag gillar när man uttrycker sig torrt, det ska jag inte sticka under stol med, men en viss levande stämning måste det ändock finnas.

Tyvärr innebär detta att det genererar svar från individer som inte förstår retoriska frågor eller att man har använt sig av ironi. Det är förresten ett väldigt vanskligt uttryckssätt i skrift. Det är svårt att vara tydlig och det finns de som tar varje tillfälle i akt att inte förstå denna ironi. Ibland tror jag att de har gjort det till sitt modus operandi för att överhuvudtaget ha något att säga. Det kan inte vara lätt, som besserwisser att inse att man faktiskt inte har något annat att tillföra. Ämnet spårar ur, förhoppningsvis finns det vakna moderatorer som styr det tillbaka igen, men dessa är inte mer än människor och inte på plats 24/7. Är det mycket folk kan det gå ganska snabbt att bygga flera sidor med meningslöst dösnack som inte tillför ämnet någonting!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar